Logotyp Folkkonst 2018

Föreläsning/seminarium|2018.03.14 kl 18:00

Vad, hur, varför?

Om folkkonst och kreativitet från 1700-talets allmogehem till 2000-talets koloniträdgård

Här föreläser Johan Knutsson, professor i möbelkultur vid Carl Malmstensskolan, Linköpings universitet. Han har även ett tidigare förflutet som Nordiska museets expert på folkliga möbler, allmogens inredningskultur och slöjd.

Att ta vara på det man har och göra något av det. Att berika vardagen, markera högtiden eller göra ett ”statement”. Att gå bortom det förväntade, normen, gå sin egen väg. Att stärka sin identitet och tillhörighet. Folkkonst kan vara mycket, göras på många olika sätt, på olika villkor och med olika syften.

Föreläsningen har sin tyngdpunkt i det som föreläsaren kan bäst, den gamla traditionella folkkonsten, den som gjordes av folk på landet för folk på landet i det förindustriella samhället. Men därigenom får vi också perspektiv på hur vår egen tids skapande – det som sker vid sidan av gallerier och konsthögskolor – kan ta sig uttryck.

Kontakt: Caroline Morgansdotter Blomsten
Kostnad: Kostnad 100:-