Utställning|2018.04.21 —2019.03.03

Det blå skåpet

En resa in i östgötsk folkkonst, med specialaktiviteter för de yngre barnen

Det blå skåpet är en totalupplevelse i färg, form och rumslighet med föremål från olika tider, i olika material och med olika funktioner. Här finns allt från skåp av allmogekonstnären Johan Bäckström, rikt dekorerade mangelbräden, spektakulära ljuskronor och olikmönstrade trasmattor till nutida Cosplaydräkter och motivlackade hockeymasker som använts av LHC-spelare.

Mycket av det som visas kommer från museets egna samlingar medan annat är inlån från länets hembygdsföreningar och privatpersoner.

Det blå skåpet är en berättelse i en utställning. En berättelse om föremålens magi och gamla tiders kunskap. Vi tittar på både dåtid och nutid och gläntar dessutom på dörren till framtiden. Följ med de fiktiva personerna Ylva och Viktor på en spännande och innehållsrik resa in i östgötsk folkkonst!

För barn

Ljudmemory

Färger, former och material i ett sammelsurium i Det blå skåpet. Upptäck alla häftiga föremål – men glöm inte att ta en paus i spanandet och spela ljudmemory. Kan du höra vad som finns i rören? Kan du para ihop de olika ljuden? Det finns också stora rör att stoppa in handen i. Vad finns däri? Vågar du känna efter? Och du kan också ta reda på hur världen skulle se ut om den vore orange eller kanske grön… Pssst, du kan också ta en genväg genom en tunnel.

Tipspromenad

Både högt och lågt finns det spännande saker i Det blå skåpet. Man får spana uppåt så att det nästan gör ont i nacken och man får spana nedåt. Men vad har man egentligen använt alla dom här sakerna till? Gå på tipspromenad och spana in allt häftigt! Och när du svarat på alla frågor får du hämta ett pris i receptionen.

Lycka till!

2018 är det temaår för folkkonst i Östergötland med utställningar och böcker i ämnet, liksom roliga och kunskapshöjande aktiviteter på temat folkkonst. "Det blå skåpet – en berättelse in i östgötsk folkkonst" är en av utställningarna under detta tema.

Kontakt: Emma Friberg
Kostnad: Ordinarie entréavgift