Nyheter & Pressinfo
Olmloggo_symbol_80h
Vätten Viljan

Föreläsning/seminarium|2017.10.19 kl 17:00

4 x 20 minuter om 1920-talet

Glitter, glamour, pärlor, politik, pojkflickor och en släng av mumiens förbannelse...

Det handlar om 1920-talet – ett samhälle i rörelse, med nya idéer, nya upptäckter och en hel del dans och musik. Här får vi höra fyra föredrag om 1920-talet ur olika perspektiv.

Föreläsare är intendent Per Stålebro, museipedagog Ragnvi Andersson, egyptolog Carolin Johansson och Anja Praesto från Kulturarv Östergötland. 

Välkommen till en kväll med glitter och glamour, pärlor och politik, pojkflickor och en släng av mumiens förbannelse! Vi håller till i utställningen Pärlor, paljetter och politik i Westmanhallen.

MER INFO OM FÖREDRAGEN

Per Stålebro – Ett dynamiskt 20-tal
1920-talet är ett decennium då samhället förändras på många olika sätt. Det första världskriget markerar slutet på 1800-talets tankar och idéer, nu tar den moderna människan plats på scenen istället. Populärkulturen flödar i form av jazz och biofilmer, bilar tillverkas på löpande band och Sveriges radio börjar sända.

Men, det är också en tid då mörka krafter börjar röra på sig. Stalin, Mussolini och Hitler gör alla entré i det politiska livet.

Ragnvi Andersson – Pärlor, paljetter och pojkflickor
Ett revolutionerande årtionde då kvinnorna slänger korsetten, klipper av sitt långa hår såväl som sin långa kjol, börjar köra bil, röka och kräva sin plats i det offentliga rummet.

När första världskriget är över har Europas karta ritats om, och särskilt kvinnor vill inte gå tillbaka till hur det var innan kriget. De vill utnyttja sina nyvunna friheter och sätter siktet mot framtiden – den där ett jämställt samhälle råder. Och de sätter sin agenda på ett högst synligt sätt – genom att byta skepnad.

Anja Praesto – Pompadour och persedelprakt
Kurvorna följde med korsetten på soptippen och den raka, platta siluetten blev stilbildande. Men ändå lika sensuell, hur gick det till? Vi som vurmar för skor – särskilt de typiska 20-talsskorna med insvängd klack – vet precis vad som var pricken över i:et i flappermodet.

Här blir det tjugo minuter att gotta sig i skor och andra utsmyckningsdetaljer från ”the Golden era”.

Carolin Johansson – Om egyptomani och fyndet av Tutanchamons grav
I november 1922 hittade den brittiske arkeologen Howard Carter några trappsteg huggna ur klippan i Konungarnas dal. De skulle leda honom till vad som brukar kallas den största arkeologiska upptäckten genom tiderna, nämligen den av farao Tutankhamons grav.

Nyheten om det sensationella fyndet spred sig som en löpeld och en Egypten-feber svepte över västvärlden. Tutankhamons namn var på allas läppar och egyptiska influenser gick igen i klädmode, smyckeskonst, inredning och arkitektur.

Egyptiska teman figurerade även i musik, litteratur och film och bidrog därigenom till att forma vår tids bild av den märkliga och fascinerande kultur som en gång blomstrade vid Nilens strand.

Kontakt: Ragnvi Andersson
Kostnad: Entré 60:-, fri entré för medlemmar i vänföreningen.
Plats/lokal: Östergötlands museum, Sal E, Westmanhallen
I samarbete med: Östergötlands Fornminnes- och Museiförening

Visa

Från

Till

Visa bara aktiviteter som innehållerÖstergötlands museum

Besöksadress:
Raoul Wallenbergs plats

Godsadress:
Vasavägen 16

Postadress:
Box 232
581 02 LinköpingTelefon: 013-23 03 00
Epost: Östergötlands museum


Löfstad slott

605 97 Norrköping

Telefon: 011-33 50 67
Epost: LöfstadFakturadress

Fack 4200
Box 226
751 04 UppsalaSe avdelningar och personal →

Translate

Use Google Translate to translate this website into your language:

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att löpande få information om allt som händer på museet!

Facebook

Facebook  Östergötlands museum

Facebook  Löfstad slott >

Pressrum

Följ Östergötlands museum