Film/teater/musik|2017.10.15 kl 16:30

Stenhammarkvartetten

Stråkkvartetter av Olga Neuwirth, Claude Debussy och Dimitrij Kabalevskij

Stenhammarkvartetten, bestående av Peter Olofsson – violin, Per Öman – violin, Tony Bauer – viola och Mats Olofsson – cello, har sedan starten 2002 etablerat sig som en av Skandinaviens främsta stråkkvartetter. De kommer här att bjuda oss på stråkkvartetter av Olga Neuwirth, Claude Debussy och Dimitrij Kabalevskij.

Wilhelm Stenhammars verk såväl som annan svensk musik är självklart central i ensemblens repertoar, men stort fokus ligger också på wienerklassicism och samtida musik. Kvartetten beställer kontinuerligt verk av svenska tonsättare, däribland Sven-David Sandström och Per Mårtensson, men har även blivit tillägnade och uruppfört verk skrivna av tonsättare från USA, Storbritannien, Finland och Norge.

Stenhammarkvartetten har gjort inspelningar av ett 40-tal verk för Sveriges Radios P2, och deltog år 2011 i en konsertserie inspelad av Sveriges Radio med all Stenhammars kammarmusik.

Tidigare skivinspelningar med kvartetten har rosats av kritiker i såväl svensk som internationell press – på den ansedda brittiska musiksajten MusicWeb-International beskrevs deras spel som präglat av ”en självklar auktoritet och tilltalande bravur”.

Kontakt: Maria Nordeman
Kostnad: Entré 200:-, medlemmar och studerande 140:-, fri entré för ungdomar under 25 år
Plats/lokal: Östergötlands museum, Sal B, Wallenbergsalen
I samarbete med: Linköpings kammarmusikförening