Visning/guidning|2017.06.12 kl 19:00

Onkel Adamsgårdens kvinnor

Linköpings guideklubb visar Onkel Adamsgården, med fokus på kvinnorna kring Onkel Adam

I ett mindre träkåkskvarter i centrala Linköping gömmer sig en liten gård med anor från 1700-talet. Den kallas för Onkel Adamsgården efter en framgångsrik läkare och författare som bodde där under senare delen av 1800-talet. Hans namn var Carl Anton Wetterbergh men han blev mest känd under sin signatur Onkel Adam.

Onkel Adam var sin tids kändis och ett hett namn i stadens societet. Men som den skämtsamma devisen antyder, ”bakom varje framgångsrik man står en förvånad kvinna”, fanns det betydelsefulla kvinnor i Onkel Adams närhet som i historiebeskrivningen hamnat lite i skymundan.

I år arrangerar vi specialvisningar på Onkel Adamsgården som sätter fokus på Hedda och Adriana, hustru respektive svägerska till Onkel Adam. Hur var livet som läkarfru i mitten på 1800-talet i Linköping? Vad hade den trädgårdsintresserade Adriana för roll? Och vilka andra kvinnor i kvarteret runt gården hade betydelse i umgänget?

Sedan 1927 är Onkel Adamsgården ett museum. Här har tiden tillåtits stå still men när guiden från Linköpings guideklubb i tidstypiska kläder tar med oss på visning och levandegör gårdens figurer tar vi tillsammans ett kliv ca 150 år tillbaka i tiden.

PLATS: Onkel Adamsgården, Hunnebergsgatan 30 A, i Linköping.

FÖRANMÄLAN: kundservice@linkopingsguideklubb.se eller 0768-55 43 34.

Kontakt: Anja Praesto
Kostnad: 70:-
Plats/lokal: Onkel Adamsgården, Hunnebergsgatan 30 A, i Linköping
I samarbete med: Linköpings guideklubb och Folkuniversitetet.

Facebook  Löfstad slott >