Alltid på Östergötlands museum

Alltid på

Föreläsning/seminarium|2017.01.25 kl 18:00

Göta kanal

Göta kanals tillkomst och betydelse – en lång historia

Med utgångspunkt i det europeiska kanalbyggandet berättar Reinhold Castensson, professor på Institutionen för Tema vid Linköpings universitet, om tillkomsten av Göta kanal.

Reinhold Castensson lyfter fram kanalens betydelse som transportled och teknikimportör men också dess betydelse som besöksmål. Hur ser framtiden ut för kanalen? Vilka satsningar görs?

Göta kanal är ett av de största byggnadsprojekt som någonsin genomförts i Sverige. Kanalen sträcker sig från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Slätbaken. Den är 190 km lång och har 58 slussar. Av sträckan är 87 km grävd kanal. De mindre sjöarna som passeras på vägen utgör 103 km av kanalens längd.

Baltzar von Platen, greve, sjömilitär och statsråd, drev igenom kanalprojektet. 1806 lade han fram sin avhandling om kanaler, som resulterade i uppdraget att göra ett förslag till Göta kanal.

I maj 1810 togs de första spadtagen vid Motala. 58 000 indelta svenska soldater, ett pionjärkompani ryska desertörer från 1809 års krig och en del privata arbetare utförde kanalbygget.

Under de 22 byggnadsåren utfördes cirka 7 miljoner effektiva dagsverken à 12 timmar. Grävningen av kanalen gjordes till största delen för hand med plåtskodda träspadar. Arbetet bestod i huvudsak av att gräva, spränga och mura.

26 september 1832 invigdes Göta kanal i Mem i närvaro av den svenska kungen, Karl XIV Johan, med familj. Baltzar von Platen avled tre år tidigare, 1829, och fick inte uppleva kröningen av sitt livsverk.

Kontakt: Caroline Morgansdotter Blomsten
Kostnad: Entré 60:-, gratis för medlemmar i ÖFMF
Plats/lokal: Östergötlands museum, Sal B, Wallenbergsalen
I samarbete med: Östergötlands Fornminnes- och Museiförening (ÖFMF) och Folkuniversitetet