Vernissage|2017.04.01 kl 14:00

Pärlor, paljetter och politik

Kulturjournalist Åsa Christoffersson inviger utställningen, Albin Fronczaks trio spelar

Detta är en utställning med kläder och tillbehör som visar, framför allt, 1920-talets mode. Merparten av kläderna hör till museets samling med kreationer och modeaccessoarer från Emy Fick (1876-1958).

Vi visar även några plagg som, så sent som i början av 2000-talet, syddes upp utifrån konstnären Siri Derkerts modeteckningar från 1920-talet.

Vi har döpt utställningen till "Pärlor, paljetter och politik – ett dynamiskt 1920-tal". För vi vill både ge en bild av 1920-talets modeströmningar och av hur dessa påverkades av mellankrigstidens samhällsbild med bland annat rörelsen för kvinnlig rösträtt.

Emy Fick startade, tillsammans med Elisabeth Glantzberg sömnadsateljén Birgittaskolan i Stockholm. I skolan, som grundades 1910, utbildades flickor i bland annat klädsömnad, konstvävnad och broderi.

I svenska sömnadsateljéer vid denna tid pågick inte bara skapandet av fantastiska festkläder utan här samtalade man också om politik. Konservativa strömningar möter här progressiva tankar om ett jämställt samhälle.

Den Fickska samlingen är en fantastisk textilskatt med tidiga 1900-talsdräkter, broderier och spetsar av en utsökt kvalitet. Samlingen är unik och eftersom den är mycket ömtålig kan detta vara sista gången den visas.

Den lila klänningen med långt liv (1920-tal) är tillverkad i lila silkessammet. Kjolen med rynkad vit tyll, har broderier och kant av spets i guld och lila, sammetsband från livet, med pärltofs i ändarna.

Kontakt: Gunnel Mörkfors och Ragnvi Andersson
Kostnad: Fri entré vid invigningen