Visning/guidning|2016.06.01 kl 18:30

Vandring vid Smedstorp

En natur- och kulturvandring i hagmarker vid Smedstorps dubbelgård

Följ med naturguide Lars Frölich och byggnadsantikvarie Marie Hagsten på en vandring i hagmarker vid kulturreservatet Smedstorps dubbelgård med torpet Hagalund. Gården ligger i Norra Vi socken, Ydre kommun.

För några hundra år sedan var Smedstorp en gård som alla andra. I dag utgör de timrade och omålade 1700-talsbyggnaderna ett ovanligt inslag i det omgivande landskapet. Vi tittar på byggnaderna och på ängsfloran i det bevarade kulturlandskapet.

Smedstorps dubbelgård har dubbel uppsättning av nästan alla byggnader eftersom det är två gårdar på samma gårdsplan. Den slutna gårdsplanen är uppdelad i en mangård och en fägård. I mangården ligger bostadshus och visthusbodar. I fägården finns fähus, logar och vagnshus. Mangård och fägård hålls åtskilda av ett spjälstaket.

Följer man grusvägen norrut hittar man torpet Hagalund som är öppet för besökare. Ytterligare två torp och en kvarn har funnits på gården men dessa är borta.

Följer man grusvägen i andra riktningen passerar man två gravfält och då får man också en utblick över det vackra odlingslandskapet med hamlade träd och betade hagmarker.

Vägbeskrivning: skyltat från väg 134 mellan Kisa och Österbymo, sväng vid skylt Smedstorp.

Kontakt:
Kostnad: 50:-