Vernissage|2016.02.21 kl 13:00

Mat, myter & middagsbord

Viveka Adelswärd inviger utställningen om mat ur alla möjliga olika synvinklar...

Utställningen invigs av Viveka Adelswärd, språkvetare, professor emerita i samtalsforskning och ledamot i Hagdahlsakademien, vars syfte är att i Charles Emile Hagdahls anda stödja östgötsk konst och hushållning, gastronomi och hälsa.

Mat, myter & middagsbord är en utställning om mat och om oss som väljer, tillagar och äter den. Här visar vi mängder med originalföremål som har med mat att göra, tillsammans med fakta, kuriosa och berättelser om mat ur olika synvinklar – socialt, kulturellt, psykologiskt, ekonomiskt och etiskt. Samtidigt ställer vi frågan: Vad har du på din tallrik och varför?

I anslutning till invigningen blir det, kl 14, en föreläsning i Wallenbergsalen med docent Richard Tellström. Rubriken på föredraget är ”Historien har alltid sin favoritmat - matkulturforskning från kostråd till fredagsmys”.

Richard Tellström, foto: Hans Lundholm

Mat, myter & middagsbord har fem underrubriker: Mat som satusmarkör, Mat som social samvaro, Mat som årstidsmarkör, Mat som kulturellt utbyte och Mat som politik. Produceras i samband med Kök å käk – det regionala Matåret 2016. Här sätter Östergötlands museum, tillsammans med olika regionala aktörer, maten under luppen. Matåret Kök å käk bjuder på utställningar, föreläsningar, workshops, gemensamma happenings i hela regionen och mycket smakupplevelse!

Stilleben från 1700-tal, Frankrike, okänd konstnär

Kontakt: Lena Lindgren