Nyheter & Pressinfo
Olmloggo_symbol_80h
Vätten Viljan

Österlandets skatter

I den här utställningen finns fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien, tillsammans med berättelser om hur föremålen hamnat här, om dess historia och betydelse. Vi visar även en liten krokodilmumie, inlånad från Medelhavsmuseet i Stockholm.

Det handlar till exempel om egyptiernas syn på döden, om användningen av kannor och skålar i metall i det stora persiska riket, om Kinas porslinshistoria och om hur netsuke från Japan visar på ett kulturellt utbyte mellan människor och länder. Läs mer om föremålen här

Utställningsföremålen kan även ses på DigitaltMuseum. Där kommer alla museets egyptiska föremål att kunna ses, tillsammans med övriga samlingar. 

SAMLINGARNA

Östergötlands museum har stora samlingar med föremål och konst. Många av föremålen är från andra länder, insamlade under andra tider och förhållanden. I den här utställningen – Österlandets skatter – visas föremål från ett område som förr kallades Österlandet eller Orienten. 


Japansk elfenbensskulptur

Med utställningen vill vi framför allt berätta om och visa på samlandet, samlingar och mångfald. Föremålen kommer från olika delar av världen och från olika tider. Föremålens historia är berättelsen om resor och upplevelser, intresse för människor och kulturella utbyten. Vi människor har lärt och lär fortfarande av historien och av varandra.

Mumifierad krokodilunge, lån från Medelhavsmuseet

SAMLAREN

Museet har fått föremålen genom gåvor eller större donationer från samlare. Bland de samlare vars skatter vi visar finns Otto Smith, som samlade på egyptiska fornsaker, Ragnar Edling, vars samling bestod av japanska netsuke och elfenbensskulpturer, och Karl Gustaf Edmond Lindholm, som samlade på föremål från det forntida Persien (nuvarande Iran och Syrien).

Utställningen visar även konst från Carl Dahlgrens samlingar, liksom porslin från Kina, insamlat av bland andra Henrik Westman, Anton Ridderstad, Margit Erlandson, Curt och Vendela Curman samt Emy Fick.

Samlaren har ofta stor kunskap om sin samling och lägger mycket energi och kanske även pengar på samlandet. Att leta föremål som kompletterar samlingen är som att gå på skattjakt. Tjusningen med en samling är att den är levande och kan utökas. Blir den färdig är den ”död”. 

OTTO SMITH

Otto Smith (1864–1935) studerade samhällsvetenskap i Tyskland, där han senare disputerade. Hans far var VD i Carlshamns spritförädling AB, och Otto Smith satt i företagets styrelse.

Otto Smith var en passionerad samlare. Han reste flera gånger till Egypten, där han träffade egyptologer, inspekterade utgrävningar och systematiskt samlade in föremål. Både privat och till ett Egyptiskt museum i Stockholm.

Otto Smith och Helmi Adlercreutz

Idag finns största delen av Otto Smiths insamlade egyptiska föremål på Medelhavsmuseet i Stockholm. Delar av hans privata samling, cirka 200 föremål från tiden mellan år 3 000 f.Kr. och 700 e.Kr, finns på Östergötlands museum.

Otto Smiths dotter Helmi Adlercreutz ärvde egyptiska fornsaker – antika skålar, statyetter, armband och pärlor – av sin far. Hennes make, Carl Johan Adlercreutz, skänkte föremålen till Östergötlands museum 1959, 16 år efter Helmis bortgång. Den fick då namnet "Doktor Otto Smiths samling". 

Denna hockerstaty föreställande Onurisnacht är 64 centimeter hög, tillverkad i granit och daterad till någon gång under Ramessidisk tid (1314-1085 f Kr). Onurisnacht är sällan avbildad, vilket gör henne speciell. Intressant är också att hon riktade sig specifikt till kvinnor.

Östergötlands museum


Öppettider

Tis, fre–sön
11–16
Ons-tor
11-20
 
 
Mån–sön
11–16

Entré:

Vuxna 70:-, gratis  för barn och unga samt studerande 
Säsongskort 100:-, för familj 180:-                                     


Östergötlands museum

Besöksadress:
Raoul Wallenbergs plats

Godsadress:
Vasavägen 16

Postadress:
Box 232
581 02 LinköpingTelefon: 013-23 03 00
Epost: Östergötlands museum


Löfstad slott

605 97 Norrköping

Telefon: 011-33 50 67
Epost: LöfstadFakturadress

Fack 4200
Box 3039
831 03 ÖstersundSe avdelningar och personal →

Translate

Use Google Translate to translate this website into your language:

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att löpande få information om allt som händer på museet!

Facebook

Facebook  Östergötlands museum

Facebook  Löfstad slott >

Pressrum

Följ Östergötlands museum