Nyheter & Pressinfo
Olmloggo_symbol_80h

Juli

FÖREDRAG
Datum & Tid: 2.7 2014 kl 18 (ca 1 1/2 tim inklusive frågestund)

TRÅDAR SOM MÖTTS I DESIGNHISTORIEN FRÅN SEKELSKIFTET 1900 TILL IDAG

Föredrag av Kerstin Wickman, professor i design-och konsthantverkshistoria och förste vice ordföranden i Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund.

Fritt inträde
Plats: Gottfrid Larssongården, Vadstena
Arrangör:Föreningen Svenska Spetsar i samarbete med Spetsmuseet.

Kontakt: Lola Björkquist, ordf. i FSS, telefon:013-121011, 0731-613545
lola.bjorkquist@barhall.com
www.svenskaspetsar.se

---

KULTURAFTON
Datum & Tid: 3.7 2014 kl 19

HAV OCH STRAND. Musik och dikt med sånggruppen Ancora

Plats: Ellen Keys Strand, Ödeshög
Arrangör: Ellen Key-sällskapet i samarbete med Folkuniversitetet.

Föranmälan till: Kerstin Bergman 070-9343099 eller Susanne Orrenius 0144-33003

---

GUIDAD VANDRING
Bokningsbara datum: 7.7, 14.7, 28.7, 4.8, 11.8 och 18.8

ELLEN KEY- I FÖRFATTARINNANS FOTSPÅR
Ni får göra en lättare vandring i hennes fotspår i Strands omgivningar som bokskogen, Sverkers gården och Ombergs Turisthotell. Vår guide berättar om Ellens relation med berget Omberg, hennes tankar kring naturen och vandringarna. Vi ger en inblick i livet i början på 1900-talet och bjuder på festliga anekdoter som uppstod kring författarinnan. Denna guidning går utmärkt att kombinera med ett besök på Strand och guidningen där under deras öppettider. Inträde betalas separat.

Praktisk information:
Guidningen görs alltid utomhus så att klä sig rätt för det väder som råder är att tänka på. Vandringen är inte fysiskt krävande. Samlingsplats är parkeringen vid infarten till Strand. Förboka gärna online.

Priser: 150 SEK/ person. Barn 0-13 år gratis.
Gruppstorlek: 4-40 personer/grupp
Tidsåtgång: ca 1-1,5 timme

Kontakt:
Rökstenens besökscentrum
Röks Prästgård 59994 Ödeshög Tel: 0768– 955036
Mail: ase@rokstenen.se www.rokstenen.

---

UTSTÄLLNING
Datum: 9.7-17.8 2014 (ej 11-13.7, 18-20.7)

ELLEN I SPEGELN

Vadstenas fantastiska renässansslott – vilken underbar miljö att arrangera en utställning i! Det är en mycket inspirerande inbjudan som nätverket Östgötatextil har fått till sommaren 2014. Med glädje kommer vi till Vadstena och slottet med dess rika historia, inte minst inom det textila området. I utställningen blandas konst, kläder och textil för inredning. Ellen Keys tankar om skönhet, fritt speglade, ramar in utställningen. Därutöver erbjuder vi olika aktiviteter under vinjetten Trådspänning. 

Utställare: Hillevi Pärn, Maria Lindahl, Östergötlands Ullspinneri, Vadstena Ull & Garn, Nordisk Angora, Carin Petersson Design, Textilverket, Hos Rudholms, Jenny Karlsson Design, Björke Vävstuga, Kling Kollektion, Åsa L Winterqvist.

Plats: Vadstena slott
www.visitvadstena.eu

---

KULTURAFTON
Datum & Tid: 10.7 2014 kl 19

BARN SKA HA ROLIGT OCH INTE BEHÖVA VARA RÄDDA. Barnläkare Lars Gustavsson 

Plats: Ellen Keys Strand, Ödeshög
Arrangör Ellen Key-sällskapet i samarbete med Folkuniversitetet.

Föranmälan till: Kerstin Bergman 070-9343099 eller Susanne Orrenius 0144-33003

---

UTSTÄLLNING 
Datum: 15.7-15.8

ASTRID LINDGRENILLUSTRATÖREN MARIT THÖRNQVIST 

Plats: Ödeshögs bibliotek
Arrangör Ödeshögs kommun.

Mer information: www.odeshog.se

---

OPERA
Datum & Tid: 20, 23, 24, 26, 27, 29, 30.7
och 2, 3, 5, 6, 8.8 2014 kl 19

SILVERSKEPPET

Skönhet för öga och öra bjuder 50-årsfirande Vadstena-Akademien på med jubileumsoperan ”Silverskeppet”. Berättelsen kretsar kring engelska författarinnan Mary Wollstonecraft (1759-97) och skrivs av dramatikern Sophie Helsing. Det blir ett riktigt 1700-talsäventyr med kärlek, affärer och resor över haven till musik av Joseph Martin Kraus (1756-92) i urval av dirigenten Jonas Dominique. Kraus har kallats ”den svenske Mozart” vilket många menar är en förolämpning mot dem båda. Genom att spela en av de största tonsättarna i svensk musikhistoria görs den sköna musiken tillgänglig igen!

Plats: Vadstena slott
Beräknad längd cirka 2.30 inkl paus.
Pris: 350 kr. Grupper om minst 10 personer 300 kr.

Biljetter från 1.4 på www.vadstena-akademien.org
Gruppbokning: biljett@vadstena-akademien.org Eleonor Hjorth 08-545 51 880.

Kontaktuppgifter till arrangör: 0143-754 50, info@vadstena-akademien.org,
www.vadstena-akademien.org

---

CAFÉKVÄLL
Datum & Tid: 24.7 2014 kl 18.30

VAD FÖRÄDLAR MÄNNISKAN? Ellen Keys tankar om bildning och skönhetssinnets odling.

Plats: Hunnebergsgatan 5-9, Linköping
Ellen Key-sällskapet i samarbete med butiken Hos Rudholms och Folkuniversitetet.
Vid regn inomhus.

---

UTSTÄLLNING 
Datum: -17.8 2014

TRE FORMGIVARE

Glas, keramik och möbelkonst! Glaskonstnär Milan Vobruba, keramiker Amie Stålkrantz och möbelformgivare Sigvard Håkanson - tre östgötabaserade konstnärer med världen som arbetsfält. Nu får vi möta dem i var sin utställning samtidigt i museet.

Plats: Östergötlands museum, Linköping

---

UTSTÄLLNING
Datum: -30.8 2014

DENNA DAGEN ETT LIV  

Ellen Key som en modernt tänkande kvinna och författare under början av förra seklet känner nog många till. Däremot är nog inte lika många på djupet insatta i hennes idéer rörande hantverk, design, färg och formspråk, inredning, trädgårdsplanering, arkitektur, barnuppfostran, ja t.o.m. sådana saker som miljö och regional hållbarhet, sådant som vi diskuterar än idag. Hon kom att påverka stora delar av den svenska och europeiska kulturdebatten och var en av dem som lade grunden till den internationellt välkända ljusa och enkla svenska inredningsstilen som uppstod under första delen av 1900-talet.

Genom gestaltning av miljöer kopplade till Ellen Key och hennes hus Strand, vid Vättern, visas hennes idéer och visioner, särskilt med utgångspunkt från naturen, Omberg och omgivningarna. Med Galleri KulTur i Vadstena som utgångspunkt hoppas vi att du blir inspirerad till utflykter och besök till andra Ellen Keymål, särskilt de som är kopplade till ”Skönhet för alla”- året 2014, inte minst hennes eget kära Strand, som idag är ett museum.

PLats: Galleri KulTur, Rödtornet, i Turistbyråns lokaler, Vadstena.
Arrangör: Föreningen LNK, i samarbete med Vadstena kommun.
www.vadstena.se/turism  
www.ellenkey.se

---

UTSTÄLLNING
Datum: -3.9 2014

KRAGAR MED SPETS

Skönhet för Ellen Key var också att bära vackra spetskragar på sina klänningar. Det finns en uppsjö med bilder på henne som visar det. Kragarna var ofta knypplade men även virkade. Föreningen Svenska Spetsar kommer att visa föreningens egna kragar, men även andras i butikens skyltfönster.

Plats: Föreningen Svenska Spetsars butik Rådhustorget, Vadstena
Föreningen Svenska Spetsar i samarbete med Spetsmuseet
www.svenskaspetsar.se

Föredrag 2.7, Trådar som mötts i designhistorien från sekelskiftet 1900 till dag

---

UTSTÄLLNING
Datum: -7.9 2014 

PRAKTFÖREMÅL
-glaskonstnär Jonas Rooth

”Tiden från det sena 1700 talet fram till art nouveau är en period vars form och arkitektur består av en stram grundform som man har tillåtit sig att utsmycka. Praktföremålet som med sin skönhet och fantasirikedom i första hand var till för att imponera och underhålla har alltid fascinerat mig. I dessa arbeten framhävs glasets egen värdeladdning som dyrbart och statusfyllt. Ända sedan min examensutställning på Konstfack 1994 har ljuskronan varit central i mitt arbete men har även kompletterats med lampetter, speglar, objekt.”

Plats: Löfstad slott, Norrköping
www.ostergotlandsmuseum.se/lofstad

---

UTSTÄLLNING
Datum: -7.9 2014

TING & TANKAR - DEL 7
Examensutställning av studenterna på kandidatprogrammet Slöjd, hantverk och formgivning vid Linköpings universitet. Titeln anspelar på att det är 7:e året i rad som avgångsklassen visar sina examensarbeten på museet.

Plats: Östergötlands museum

---

UTSTÄLLNING
Datum & Plats: -10.8 2014 på Sveriges Rundradiomuseum
Datum & Plats: 16.8-27.9 2014 på Motala konsthall

MIN RÖST

Hur skapar barn sin verklighet?
Under 2014 arbetar en grupp elvaåringar på Charlottenborgsskolan i Motala tillsammans med en konstpedagog på Motala konsthall i projektet ”min röst”. De sätter ord, färg och form på sina levnadsberättelser, känslor och åsikter. Projektet vilar på barnperspektivet, demokrati och mänskliga rättigheter. Utställningen som det utmynnar i kommer att innehålla röster från världens alla hörn i en samlad färgpalett. Barnens berättelser kommer att visa hur Motala är en del av ett globalt sammanhang.

Arrangör: Motala kommun
Kontakt: Lovisa Nordstedt, lovisa.nordstedt@motala.se
Telefon Motala konsthall: 0141-22 25 29
http://start.motala.se/

---

Ta en avstickare till Värnamo!

UTSTÄLLNING
Datum: -28.9 2014

BARNETS ÅRHUNDRADE
-NORDISK DESIGN FÖR BARN 1900 TILL IDAG

10.5 2014 invigdes Barnets århundrade, Vandalorums största utställning hittills. Här samlas för första gången 1900-talets och nutidens mest progressiva nordiska design, arkitektur och konst för barn. Utställningen lånar sin titel från Ellen Keys bok med samma namn från år 1900. Hennes banbrytande teorier om vikten av att främja barns kreativitet, utbildning och rättigheter löper som en röd tråd genom projektet. Med barns sociala och materiella värld i fokus berättas
designhistorien på nytt.

Plats: Museum Vandalorum, Värnamo

---

UTSTÄLLNING
Datum: -11.1 2015

HEM LÄNGTAN
Vardagens ideologi och estetik

Rum för drömmar eller den perfekta helgen – är exempel på några av de rubriker vi möter i inredningsmagasinen. De kan läsas som löften om lycka genom att skapa det ideala hemmet. Verkligheten ser ofta annorlunda ut. Hemmet kan istället vara en otrygg plats och för många är en dörr att låsa om sig en ouppnåelig dröm. Svensk design och arkitektur är världsberömd. Vems eller vilkas idéer har format vad vi idag uppfattar som ”god smak”? Skönhet för alla (1899) av författaren Ellen Key har haft stor betydelse. Utställningen Hem Längtan tar upp Ellen Keys idéer och problematiserar dessa. Här står konstnärer ur hennes vänkrets i dialog med samtida konstnärer.

Plats: Norrköpings Konstmuseum
www.norrkoping.se/konstmuseet

Seminarium 18.9!

---

VANDRINGSPAKET
Datum: Tillgängligt fram till 15 september

ELLEN KEY-
i författarinnans fotspår

Er dag börjar med en guidad visning på Strand, Ellen Keys hem på Omberg. Därefter möter er vandringsguide upp er och vi vandrar längs med Ellen Keys led på Omberg. Här får ni veta mer om författarinnan och njuta av samma omgivningar som hon en gång gjorde.

Vandringen tar er via Sverkers gården, genom lummig bokskog, förbi Ombergs Turisthotell, upp till högsta toppen Hjässan, förbi orkidékärr, Stocklycke äng och slutligen längs med Vätterns strand tillbaka till Strand.

Er guide berättar om Ellens relation med berget Omberg, hennes tankar kring naturen och vandringarna. Vi ger en inblick i livet i början på 1900-talet och bjuder på festliga anekdoter som uppstod kring författarinnan.

Praktisk information:

Guidningen görs alltid utomhus så att klä sig rätt för det väder som råder är att tänka på. Bra skor för vandring. Vandringen är 6 km och medelsvår (kuperad). Paketet går utmärkt att kombinera med boende och mat på närliggande Ombergs Turisthotell eller Stocklycke Vandrarhem.

Priser: 570 SEK/person, inkl entré, picknickpaket och guide.
Gruppstorlek: 6-20 personer/grupp.
Tidsåtgång: Ca 5 timmar.

För bokning och frågor: 0768-955 036, ase@rokstenen.se


Östergötlands museum

Besöksadress:
Raoul Wallenbergs plats

Godsadress:
Vasavägen 16

Postadress:
Box 232
581 02 LinköpingTelefon: 013-23 03 00
Epost: Östergötlands museum


Löfstad slott

605 97 Norrköping

Telefon: 011-33 50 67
Epost: LöfstadFakturadress

Fack 4200
Box 3039
831 03 ÖstersundSe avdelningar och personal →

Translate

Use Google Translate to translate this website into your language:

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att löpande få information om allt som händer på museet!

Facebook

Facebook  Östergötlands museum

Facebook  Löfstad slott >

Pressrum

Följ Östergötlands museum