Nyheter & Pressinfo
Olmloggo_symbol_80h

ELLEN KEY

Ellen Key föds 1849 på Sundholms herrgård söder om Västervik i Småland. Hon är äldsta barnet i en syskonskara av sex.

Så småningom flyttar Ellen till Stockholm för att studera och arbeta som sekreterare åt sin far, riksdagsmannen Emil Key. Hon börjar därefter arbeta som lärare i en progressiv samskola, Whitlockska skolan, som hon själv grundar tillsammans med sin väninna Anna Whitlock. Det är ett arbete som fortsätter under de kommande tjugo åren. Under tiden är hon också verksam föreläsare på Svenska Arbetarinstitutet, och skriver ett antal tidningsartiklar och böcker.

1889 blir hon nationellt känd då två av hennes föredrag om pressfrihet och uttrycksfrihet publiceras – detta gör Ellen Key till en av de främsta opinionsbildarna i landet.

1899 ges boken Skönhet för alla ut.

I den banbrytande boken Barnets århundrade (1900) lyfter Ellen fram undervisnings- och skolproblem, samt åsikter om att barn ska få tid och möjlighet att utveckla fri lek och fantasi. Hennes åsikter är moderna och kontroversiella, och boken får stor uppmärksamhet. Hon blir internationellt känd. Samtidigt deltar hon också i den politiska och sociala debatten som förs i Sverige, samt är aktiv i arbetarrörelsen, fredsrörelsen och i frågor som rör de kvinnliga rättigheterna.

Stormarna om hennes uttalade åsikter gör att Ellen beslutar sig för att flytta utomlands under en period. Under åren 1903-1909 reser hon runt i Europa, där hon håller föredrag och träffar vänner.

När Ellen bestämmer sig för att flytta hem till Sverige beslutar hon sig för att inte återköpa sitt barndomshem, utan istället bygga ett nytt hus vid Ombergs strand. 1911 står huset Strand färdigt och hon flyttar in, sextio år gammal. Här omsätter hon i praktiken sina idéer kring heminredning och estetik och realiserar många av de idéer som hon samlat på sig under resorna i Europa. Strand är en herrgård med influenser hämtade från den italienska villan, och den har också många detaljer i jugendstil.

På Strand bor Ellen med hushållerskan Malin och Sanktbernhardshunden Wild – och hon kommer att älska huset och dess omgivningar.

Innan sin bortgång anförtror hon förvaltningen av hemmet till den stiftelse som hon grundat – ett sommarhem för arbetande kvinnor.

Ellen Key dör 1926, och hennes sista vilja realiseras varje år under sommarmånaderna på Strand då det kommer kvinnliga stipendiater, som ägnar sig åt studier och meditation. Under dessa veckor är huset stängt för allmänheten.

Strand är värt ett besök! Här är öppettiderna för 2014:
15 april – 15 juni
och 15 juli – 15 september

Visningar alla dagar utom måndagar, för mer information:
info@ellenkey.se, 0144/330 30
www.ellenkey.se

Här hittar du mer att läsa om och av Ellen Key.


Bilden visar Ellen Key och Wild, 1911.


Östergötlands museum

Besöksadress:
Raoul Wallenbergs plats

Godsadress:
Vasavägen 16

Postadress:
Box 232
581 02 LinköpingTelefon: 013-23 03 00
Epost: Östergötlands museum


Löfstad slott

605 97 Norrköping

Telefon: 011-33 50 67
Epost: LöfstadFakturadress

Fack 4200
Box 3039
831 03 ÖstersundSe avdelningar och personal →

Translate

Use Google Translate to translate this website into your language:

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att löpande få information om allt som händer på museet!

Facebook

Facebook  Östergötlands museum

Facebook  Löfstad slott >

Pressrum

Följ Östergötlands museum