Nyheter & Pressinfo
Olmloggo_symbol_80h

Lucka 23 - Julgran

Till Sverige kommer seden med julgran från Tyskland på 1740-talet. Då återfinns de på gods och herrgårdar runtom i landet, men seden sprids och julgranen blir mer allmän i svenska hem under 1800-talet. Idag är den en del av våra traditionella juldekorationer, som återfinns både inom- och utomhus, på torg och i villaträdgårdar.

Till en början är julgranarna i svenska hem små, och placeras i kruka på ett bord eller hängs från taket. Dekorationerna i granen består till en början av levande ljus, konfekt och frukt. Man hänger gärna äpplen i de grenar där man placerar julgransljusen, så att deras tyngd får ljusen att sitta bra. Granen kläs enligt tradition någon eller några dagar innan julafton. Med tiden blir det allt vanligare att man tillverkar egna julgransdekorationer i papper, men dekorationer i halm är också vanliga långt innan papper blir allmänt tillgängligt.

Från 1880-talet finns det också färdiga julgransprydnader att köpa i de större städerna, och däribland färggranna glaskulor från Tyskland. Till en början görs de i form av nötter och frukt alltså sådant man dittills klätt granen med, men så småningom får fantasin fritt spelrum och allehanda former tar plats i folks granar. Just julgranskulan, eller pumlan som den också kallas i vissa delar av landet, kommer att bli mycket populär och är så än idag.

Seden att dekorera granen med flaggirlanger tillkommer under tidigt 1900-tal, då inte bara svenska flaggor ingår i girlangerna, utan också de övriga nordiska ländernas flaggor.

Världens allra första elektriska julgransbelysning uppfinns redan 1882 av Eward Hibberd Johnson (1846-1917), som är vice verkställande direktör på Edison Electric Light Company, i New York. Belysningen kommer först ut i handeln 1890, och 1895 blir den en trend i USA. I Sverige kommer de levande ljusen i granen att gradvis ersättas av elektrisk julgransbelysning under 1930-talet, som ett riskfritt alternativ till de brandfarliga stearinljusen.

På bonaden ovan, målad av Jenny Nyströms son Curt Nyström, ser vi hur tomtenissarna bär in granen för julen. När granen skall tas in och när den kläs varierar från hem till hem, men att klä den kvällen eller natten innan julafton är en inte helt ovanlig företeelse. Kanske beror detta på att man särskilt vill kunna överraska eventuella barn i hushållet, så att de på julaftonsmorgonen vaknar till ett, som genom ett trollslag, förvandlat hem. Och sett ur den synpunkten är kanske tomtarna aningen sent ute. Skinkan står ju redan på bordet!

 

 


Östergötlands museum

Besöksadress:
Raoul Wallenbergs plats

Godsadress:
Vasavägen 16

Postadress:
Box 232
581 02 LinköpingTelefon: 013-23 03 00
Epost: Östergötlands museum


Löfstad slott

605 97 Norrköping

Telefon: 011-33 50 67
Epost: LöfstadFakturadress

Fack 4200
Box 3039
831 03 ÖstersundSe avdelningar och personal →

Translate

Use Google Translate to translate this website into your language:

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att löpande få information om allt som händer på museet!

Facebook

Facebook  Östergötlands museum

Facebook  Löfstad slott >

Pressrum

Följ Östergötlands museum