Nyheter & Pressinfo
Olmloggo_symbol_80h

Lucka 21 - Tomasdagen

Tomasdagen är namngiven efter den av Jesu apostlar som har svårast att tro på sin mästares uppståndelse. Han kommer därför i folkmun att kallas Tomas tvivlaren ända in i vår tid. På grund av en av de folkliga traditioner som utförs denna dag i det gamla bondesamhället, kallas också denna dag för Tomas fylletunna. Det är nämligen på denna dag som julölen provsmakas.

För det mesta är det männen som ägnar sig åt detta, och de går då runt i gårdarna för att provsmaka även sina grannars julöl. Med namnet i åtanke kan man därför undra huruvida den under dagen tilltagande munterheten också kan kopplas till apostelns tvivel. Fortsatte man månne till nästa gård och nästa igen bara för att försäkra sig om att ölen verkligen var färdigbryggd?

Med Tomasdagen inträder också julefriden. Nu ska alla julförberedelser vara klara och spinnrocken åker upp på vinden då all kringgärning– all form av snurrande – var förbjuden under Tomasnatten. Uppe på vinden står sedan spinnrocken till tjugondag Knut då julen ropas ut. På grund av denna folkliga sed får man därför varken spinna, mala eller baka fram till julens slut från denna dag.

Tomasdagen är också den dag på året då husbonden klär upp sig i finkostym och under högtidliga former säger upp kontrakten med gårdens råttor och möss, samt önskar dem bättre anställningsförhållanden någon annanstans. Det är också den lagenliga tidpunkten att säga upp torpare eller arrendatorer.

Denna dag är enligt tradition även en mässedag då människor på landsbygden far in till staden för att julhandla på den speciella julmarknaden och införskaffa det sista inför julen. Brännvin är en av de köpstadsvaror man gärna tar med hem, och kanske kan man själv sälja något av det eventuella överskott gården producerat under året.

Tomtarna på vykortet ovan ser ut att kunna vara några av dem som gått runt i flera gårdar för att provsmaka av julölen, för nog ser de väl optimistiska ut i sitt försök att ta sig an en uppgift för vilka samtliga är något korta i rocken? Roligt ser de ut att ha i alla fall.

Vykortet är målat av Jac Edgren (1899-1980), en illustratör från Värmland, mest känd för sina humoristiska vykortsmotiv. Ur Östergötlands museums samlingar


Östergötlands museum

Besöksadress:
Raoul Wallenbergs plats

Godsadress:
Vasavägen 16

Postadress:
Box 232
581 02 LinköpingTelefon: 013-23 03 00
Epost: Östergötlands museum


Löfstad slott

605 97 Norrköping

Telefon: 011-33 50 67
Epost: LöfstadFakturadress

Fack 4200
Box 3039
831 03 ÖstersundSe avdelningar och personal →

Translate

Use Google Translate to translate this website into your language:

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att löpande få information om allt som händer på museet!

Facebook

Facebook  Östergötlands museum

Facebook  Löfstad slott >

Pressrum

Följ Östergötlands museum