Nyheter & Pressinfo
Olmloggo_symbol_80h

Lucka 18 - Julgranskarameller

Julgranskaramellerna ovan är från sekelskiftet 1800/1900, med tillhörande förvaringslåda, som ursprungligen innehållit cigarrer. Ur Östergötlands museums samlingar

Från slutet av oktober och början av november fylls våra butiker av allehanda julpynt – glittrigt, färgrikt och fantasifullt. Men att tillverka sina egna julgransprydnader och eget julpynt kan räcka långt. Ofta kan man nå fantastiska resultat med lite tålamod, enkla material och en smula fantasi. Vill man hellre göra något efter förlagor finns en skattkammare av gamla och nyare traditionella modeller att välja bland när man ger sig tid att leta.

Ser man tillbaka i historien tillverkar vi i Sverige mycket av vårt eget julpynt fram till 1900-talets andra hälft. Även i finare familjer ger man sig tid att tillverka julgransprydnader och annat julpynt för familjens och högtidens trevnad. Det är ett sätt att umgås såväl som en del av julstöket. Material man använder sig av kan vara silkespapper, kräppapper, bokmärken, tårtpapper, filt och stanniolpapper (föregångaren till aluminiumfolie).

Till granen gör man ofta julgranskarameller av kräpp- eller silkespapper med dekorer av bokmärken och färggranna pappersremsor. De kan utformas med krusat papper i ena eller båda ändarna. Namnet julgranskaramell kommer av att de formas kring en karamell eller kola som sedan blir uppäten då julen dansas ut vid Tjugondagknut.

Andra populära prydnader är spritsade figurer i kristyr, som består av florsocker blandat med äggvita, ättika eller citron. Ofta placerar man ett bokmärke mitt i dekorationen och ibland färgar man kristyren med hushållsfärg. När kristyren torkat hängs den upp i vackra band i julgranen. Användningen av ättika eller citron i sockerblandningen gör dekorationen ofta oätlig men välkonserverad.

Snöstjärnor klippta i tunt papper, flätade hjärtkorgar i glada färger och flaggirlanger är också vanliga i granen under 1800-talet, liksom girlanger gjorda av hasselnötter inklädda i stanniolpapper eller karamellpapper. Flaggirlanger och flätade hjärtan lever kvar i många hem än idag.

 

 


Östergötlands museum

Besöksadress:
Raoul Wallenbergs plats

Godsadress:
Vasavägen 16

Postadress:
Box 232
581 02 LinköpingTelefon: 013-23 03 00
Epost: Östergötlands museum


Löfstad slott

605 97 Norrköping

Telefon: 011-33 50 67
Epost: LöfstadFakturadress

Fack 4200
Box 3039
831 03 ÖstersundSe avdelningar och personal →

Translate

Use Google Translate to translate this website into your language:

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att löpande få information om allt som händer på museet!

Facebook

Facebook  Östergötlands museum

Facebook  Löfstad slott >

Pressrum

Följ Östergötlands museum