Nyheter & Pressinfo
Olmloggo_symbol_80h

Lucka 15 - Adventsljusstaken

Adventsljusstaken med sina fyra ljus är en relativt sen företeelse som kommer till Sverige från Tyskland under 1800-talets slut, och blir vanlig först under 1920- och 1930-talen. Ett nytt ljus tänds för en stund varje söndag i advent och innebär att ljusen den fjärde advent tillsammans bildar en trappa, då de hunnit brinna olika länge. I södra Sverige är det under lång tid mer vanligt med runda adventsljusstakar, kallade adventskransar.

Med tiden kommer adventsljusstakarna i Sverige att bli alltmer dekorerade med renlav (ofta felaktigt kallad vitmossa) och småpynt i form av tomtar, flugsvampar och mera.

Den elektriska adventsljusstaken är en svensk uppfinning från 1934, av Oscar Andersson som då arbetar som lagerarbetare på Philips i Göteborg. Med hjälp av en julgransbelysning skapar han en bågformad ljusstake som få tror ska bli en succé. Den börjar trots det tillverkas 1937, och samtliga exemplar säljer slut innan julhelgen är över samma år.

Idag tillverkas en mängd elektriska adventsljusstakar och de har vanligen 7 ljus eller annat udda antal ljus. De placeras gärna i fönstret tillsammans med adventsstjärnor och annat pynt från och med första advent till tjugondag knut. Ibland står de kvar längre eftersom vi tycker om hur de lyser upp vintermörkret med sitt milda sken.

 

 


Östergötlands museum

Besöksadress:
Raoul Wallenbergs plats

Godsadress:
Vasavägen 16

Postadress:
Box 232
581 02 LinköpingTelefon: 013-23 03 00
Epost: Östergötlands museum


Löfstad slott

605 97 Norrköping

Telefon: 011-33 50 67
Epost: LöfstadFakturadress

Fack 4200
Box 3039
831 03 ÖstersundSe avdelningar och personal →

Translate

Use Google Translate to translate this website into your language:

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att löpande få information om allt som händer på museet!

Facebook

Facebook  Östergötlands museum

Facebook  Löfstad slott >

Pressrum

Följ Östergötlands museum