Nyheter & Pressinfo
Olmloggo_symbol_80h

Lucka 14 - Pepparkakor

Pepparkakan kommer till Sverige genom klosterväsendet under 1300-talet. Då äts den inte vid någon särskild högtid utan används året runt i medicinskt syfte för att bota olika magbesvär. Anledningen till detta är att kakans speciella ingredienser kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika alla har inverkan på vår matsmältning.  De agerar samtliga gasdämpande och därtill kommer att ingefärans smakämnen, kallade gingeroler, fungerar lugnande på upprörda magar och motverkar illamående. Noteringar från Vadstena kloster år 1444 berättar att nunnorna bakar och äter kryddade pepparkakor för att underlätta just sin matsmältning.

Att pepparkakan med tiden kommer att bli viktig i juletid är kanske därför inte så konstigt då det är en av få tider på året då man samtidigt äter olika sorters kål, kött och annan tung mat. Att då kunna lösa eventuella magproblem med en välsmakande kaka måste kännas bra, och kanske är det just dessa medicinska egenskaper som är ursprunget till påståendet att man blir snäll av pepparkakor?  

Enligt traditionen ska också unionskung Hans av Sverige, Norge och Danmark (1455-1513), som regerar åren 1497 till 1501 bidra till detta talesätt. Kungen lär ofta ha vara på dåligt humör och blir av sin doktor ordinerad pepparkakor då han hör att de gör människor glada. Framgången blir så stor att kungen emellanåt beställer kilovis med pepparkakor från Köpenhamns apotek.

Tyskland kommer redan på 1300-talet att bli handelscentrum för pepparkakstillverkning. Där finns speciella konstnärer som arbetar som pepparkaksbagare. De tillverkar pepparkaksformar i trä som föreställer vapensköldar, trumslagare, ryttare, hästar, religiösa motiv och mera. Kakorna är ytterst detaljrika och vackra och säljs till klosterapotek och klosterägda bagerier i Sverige. Det är framförallt Nürnberg som är centrum för denna export.


De pepparkaksmått vi använder idag får sin utformning i och med industrialiseringens framfart på andra hälften av 1800-talet, då träformarna ersätts av billiga bleckplåtsmått. De ger mycket enklare former på kakan som då trycks ut i kavlad deg. Detaljerna ersätts nu av garnering efter gräddningen såsom vi kan se på julkortet ovan. De pepparkaksmått i form av hjärtan, grisar och änglar som är vanliga än idag är inte i sig kopplade till julen. Då pepparkakor börjar bakas av nunnor på Europas kloster under medeltiden använder de dessa former eftersom de är symboler. Hjärtat står för kärlek, grisen för livets välfärd och änglarna för människans godhet.

Nog kan människors godhet symboliskt samlad i en smakrik kryddkaka göra oss lite snällare, i alla fall till jul? Och namnet då? Jo, under lång tid var ordet peppar samlingsnamn för kryddor, och ibland har recept tillkomna efter medeltiden innehållit en liten mängd peppar.

Pepparkaksformar från tidigt 1900-tal och julkort från 1920-tal. Ur Östergötlands museums samlingar


Östergötlands museum

Besöksadress:
Raoul Wallenbergs plats

Godsadress:
Vasavägen 16

Postadress:
Box 232
581 02 LinköpingTelefon: 013-23 03 00
Epost: Östergötlands museum


Löfstad slott

605 97 Norrköping

Telefon: 011-33 50 67
Epost: LöfstadFakturadress

Fack 4200
Box 3039
831 03 ÖstersundSe avdelningar och personal →

Translate

Use Google Translate to translate this website into your language:

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att löpande få information om allt som händer på museet!

Facebook

Facebook  Östergötlands museum

Facebook  Löfstad slott >

Pressrum

Följ Östergötlands museum