Nyheter & Pressinfo
Olmloggo_symbol_80h

Lucka 13 - Luciadagen


Vid Lucia är det tid att baka inför julen i det gamla bondesamhället. Det är nu julbyken ska tvättas, kopparen ska putsas och huset fejas och pyntas på alla vis. Och allt detta ska genomföras med hänsyn till folktrons alla regler så att inga övernaturliga väsen störs. Då kan det kommande året sluta illa.

Precis som vid bryggningen av julölen på Annadagen är det därför vissa ritualer som ska följas för att jäsningen av degen ska gå bra. Det är viktigt att vara glad och ropa hej när jästen rörs ner i degspadet. För att degen sedan ska jäsa ordentligt är det också viktigt att degen hålls varm. I Östergötland anser man att det bästa resultatet uppnås om man lägger bröden på kuddar och täcker över degen med täcken under själva jäsningen.

Så mycket bröd ska bakas, heter det, att det räcker till påsk, då det är många som ska ha del av brödet. Bland annat delar man med sig av brödet till fattiga i socknen och till dem som utför tjänster i kyrkan.

Liksom på många andra håll i landet bakar man olika typer av dekorerade bröd till den julhög man lägger på varje familjemedlems plats vid bordet. I julhögen kan ingå en limpa, jästbröd, vörtbröd, vetebröd och överst en saffranskrans eller lingongtårta. Något av de översta bröden kan till och med bytas ut mot en ost. Vetebröd bakas ofta med fantasirika former med roliga namn som kuse och galt.

Man sparar ofta något av julbrödet och ger till dragdjuren fram på våren för att ge som extra kraftfoder, då julbrödet anses ha särskild kraft. Då ska djuren få bättre kraft i benen och skörden bli bra.

De många småkakor vi är vana vid att servera vid jul idag går inte att baka förrän järnspisen introduceras på 1870-talet. Undantagen heter mandelmusslor och pepparkakor.

Vill du veta mer om traditionerna kring julbak och julbröd, se Troll, bröllop och jul - ett urval östgötska traditioner (2012)


Östergötlands museum

Besöksadress:
Raoul Wallenbergs plats

Godsadress:
Vasavägen 16

Postadress:
Box 232
581 02 LinköpingTelefon: 013-23 03 00
Epost: Östergötlands museum


Löfstad slott

605 97 Norrköping

Telefon: 011-33 50 67
Epost: LöfstadFakturadress

Fack 4200
Box 3039
831 03 ÖstersundSe avdelningar och personal →

Translate

Use Google Translate to translate this website into your language:

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att löpande få information om allt som händer på museet!

Facebook

Facebook  Östergötlands museum

Facebook  Löfstad slott >

Pressrum

Följ Östergötlands museum