Nyheter & Pressinfo
Olmloggo_symbol_80h

Lucka 12 - Julslakten

Ovan ses slakt av julgris vid Smedstorp i Ydre. Ur Östergötlands museums arkiv

Enligt folklig tradition ska julgrisen slaktas en tidig morgon omkring Lucia, och gärna i nymånens sken. Kan det genomföras under så gynsamma förhållanden ska grisköttet komma att räcka längre under året. Har man möjlighet ska även en ko och ett får slaktas till jul.

Av den slaktade grisen gör man sedan skinka, fläsk-, gryn- och potatiskorv, leverpastej samt syltor av olika slag. Man tar tillvara i stort sett allt från slakten. Av grisblodet görs paltbröd och blodpudding, och av märgen gör man i Östergötland hårpomada. Grisblåsan används som alternativ till lyktglas i handlyktor och talgen används vid ljusstöpningen. Talg från får är allra bäst för det ändamålet.

Bland syltorna kan man nämna pressylta, rullsylta och kalvsylta. Det är för övrigt den senare som givit upphov till uttrycket slarvsylta, eftersom man använder tillvaratagna så kallade slarvar för att tillverka den.

Slarvarna är de mindre bitar kött som blir kvar när man putsar stora köttstycken. Syltorna kryddas traditionellt med kryddpeppar, vitpeppar, kryddnejlika, lagerblad och gärna lök. 

Ordet slarvsylta används än idag, men kanske oftare i det idiomatiska uttrycket att göra slarvsylta av någon, som betyder att utsätta någon för kraftigt våld. Med kunskap om termens bakgrund blir därför bilden av uttryckets våld både mer tydlig och obehaglig, men samtidigt smått humoristisk med tanke på alla, med omtanke, tillsatta kryddor.

 


Östergötlands museum

Besöksadress:
Raoul Wallenbergs plats

Godsadress:
Vasavägen 16

Postadress:
Box 232
581 02 LinköpingTelefon: 013-23 03 00
Epost: Östergötlands museum


Löfstad slott

605 97 Norrköping

Telefon: 011-33 50 67
Epost: LöfstadFakturadress

Fack 4200
Box 3039
831 03 ÖstersundSe avdelningar och personal →

Translate

Use Google Translate to translate this website into your language:

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att löpande få information om allt som händer på museet!

Facebook

Facebook  Östergötlands museum

Facebook  Löfstad slott >

Pressrum

Följ Östergötlands museum