Nyheter & Pressinfo
Olmloggo_symbol_80h

Lucka 8 - Advent och adventsstjärnor


Ordet Advent kommer av latinets Adventus Domini som betyder Herrens ankomst. Med advent inleds det nya kyrkoåret, och med adventstid menas de fyra veckorna som leder fram till jul. Kyrkoåret är den fastlagda ordningen av kyrkliga högtidsdagar som börjar med första söndagen i advent och slutar med Domsöndagen. I folklig tradition har adventstiden kanske mest kommit att betyda väntetiden fram till jul.

I det gamla bondesamhället utgör advent en tid för bot och försakelse, kallad julfasta. I kyrkan kan vi konkret se det genom användandet av de liturgiska färgerna. Violett brukas den andra, tredje och fjärde söndagen i advent. Violett står i den kristna kyrkan för ånger, bot och bättring och används just under bot- och fastetider. Den första söndagen i advent används däremot den vita färgen, som står för renhet, helighet och oskuld. Färgsymboliken kan ses i textilierna på predikstolen, altaret, prästens klädedräkt och altarblommorna.

En annan tradition som hör till advent är ju adventsstjärnan som många av oss sätter upp i våra fönster. Den symboliserar Betlehems stjärna, den som vägleder de tre vise männen till stallet med det nyfödda Jesusbarnet. Det är en relativt sen tradition som importeras från Tyskland på 1930-talet.

De första adventsstjärnorna tillverkas i den tyska staden Herrnhut i Sachsen på 1800-talet och består av en fleruddig stjärna i papper som belyses inifrån. Där tillverkas den som en del av det årliga julpysslet inom den herrnhutistiska rörelsens (kristen väckelserörelse) internatskolor inför första advent. Efter hand elektrifieras stjärnorna, förenklas och massproduceras och säljs i hopfällbart skick. Riktigt stor blir adventsstjärnan i Sverige sedan en grossist i Lund, Erling Persson (1917-2002), 1934 lanserar den rödgula sjuuddiga stjärnan Tindra Kristall. Med sin enorma popularitet blir den snart känd som ”proletärstjärnan” då den finns i väldigt många svenska hem. Erling Persson är annars mest känd som mannen son grundar företaget Hennes & Mauritz.

Idag har det blivit vanligt att ha adventsstjärnor i flera av bostadens fönster och adventsstjärnornas färg och form följer aktuella inredningstrender, men ”proletärstjärnan” räknas fortfarande av många som den ”riktiga” adventsstjärnan. Den har under senare år fått en renässans i det myllrande utbudet av stjärnor.

Frågan är väl bara vad de vise männen skulle ha tyckt om att navigera efter alla dessa stjärnor?


Östergötlands museum

Besöksadress:
Raoul Wallenbergs plats

Godsadress:
Vasavägen 16

Postadress:
Box 232
581 02 LinköpingTelefon: 013-23 03 00
Epost: Östergötlands museum


Löfstad slott

605 97 Norrköping

Telefon: 011-33 50 67
Epost: LöfstadFakturadress

Fack 4200
Box 3039
831 03 ÖstersundSe avdelningar och personal →

Translate

Use Google Translate to translate this website into your language:

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att löpande få information om allt som händer på museet!

Facebook

Facebook  Östergötlands museum

Facebook  Löfstad slott >

Pressrum

Följ Östergötlands museum