Nyheter & Pressinfo
Olmloggo_symbol_80h

Lucka 6 - Hyacinter

Seden att dekorera hemmet med vackra och väldoftande blommor till jul är inte ny. På 1700-talet kan man köpa hyacintglas för att driva upp dessa exotiska och vackra blommor till julhelgen.  Hyacinten är ju en lökväxt som har sitt ursprung i Främre Asien, närmare bestämt Turkiet och Syrien. Artnamnet är Hyacinthus Orientalis – den orientaliska hyacinten. Naturforskaren och historikern Olof Rudbeck den äldre (1630-1702) beskriver redan hyacinten på 1600-talet men då som en vacker, odlad vårblomma.

Men bakom vår väldoftande julblomma finns också en annan historia. I den grekiska mytologin förekommer en vacker yngling vid namn Hyakinthos, som är älskare till guden Apollon. Enligt traditionen ska Apollon en dag lära Hyakinthos att kasta diskus, men oturligt nog råkar Hyakinthos träffas av diskusen i ett försök att fånga den. Han skadas svårt och dör på platsen. Av hans blod låter då Apollon skapa den första Hyacinten som spirar ur jorden i åminnelse av den vackre ynglingen. Enligt en annan verson av historien är det Västanvinden Zefyros som i svartsjuka låter diskusen döda Hyakinthos, eftersom denne inte är intresserad av honom utan bara av Apollon.

I biblioteket på Löfstad slott återfinns ett antal årgångar av ”Magasin för blomster-älskare och idkare af trädgårdsskötsel” som går tillbaka till sekelskiftet 1800. De innehåller en mängd fantastiska illustrationer över olika växter med beskrivningar av latinska namn, naturlig växtplats och deras eventuella nytta, som var ett viktigt spörsmål vid denna tid. Här finner vi flera av de växter vi räknar som julblommor idag, som amaryllis, hyacint och tazett.

Vill du veta mer om julblommor förr på Löfstad slott, kan du läsa i meddelanden från Östergötlands museum 2012.

Se också: www.ne.se/rep/blommigt-folklivsforskare-med-gröna-fingrar

 


Östergötlands museum

Besöksadress:
Raoul Wallenbergs plats

Godsadress:
Vasavägen 16

Postadress:
Box 232
581 02 LinköpingTelefon: 013-23 03 00
Epost: Östergötlands museum


Löfstad slott

605 97 Norrköping

Telefon: 011-33 50 67
Epost: LöfstadFakturadress

Fack 4200
Box 3039
831 03 ÖstersundSe avdelningar och personal →

Translate

Use Google Translate to translate this website into your language:

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att löpande få information om allt som händer på museet!

Facebook

Facebook  Östergötlands museum

Facebook  Löfstad slott >

Pressrum

Följ Östergötlands museum