Nyheter & Pressinfo
Olmloggo_symbol_80h

Lucka 5 - Skidåkning


 

Här ovan syns järn- och grosshandlare Mauritz Hydén med familj och vänner på Sandviks gård i Stjärnorp en vinterdag omkring 1900. Till vänster ser vi ett julkort från samma tid,med en skidåkande pojke.

På bilden överst har vi ett sällskap i olika åldrar som just avslutat eller ska påbörja en vinterutfärd. Flera av dem är utrustade med skidor. Bland skidåkarna ser vi att de i bakgrunden har två skidstavar medan de i förgrunden bara har en stav att ta sig fram med.

Det berättar att fotografiet är taget i brytningstiden mellan två åkstilar där den med enbart en stav tillhör en äldre tradition och den med två tillhör en modern och mer effektiv.


Skidåkning kommer att bli ett stort friluftsnöje under 1890-talet efter att tidigare mest ha kopplats till jakt och krig. Vasaloppets historia är exempelvis kopplad till Gustav Vasas påstådda äventyr i Dalarna 1520, under Kristian Tyranns styre, då han försöker få folk att göra uppror mot den danske kungen. Då han inte tycker sig lyckas ger han sig av på skidor från Mora mot Norge. Men i Sälen blir han, enligt legenden, uppåkt av två dalkarlar som tar honom med tillbaka till Mora då dalfolket beslutar stödja hans sak.


Likaså är det på skidor som två av Karl XII:s män tar sig fram till Trondheim för att framföra budet om Kungens död 1718. Exemplen är många. Men skidåkningens historia i Sverige är långt äldre än så.

Världens äldsta skida, den så kallade Kalvträskskidan, upphittas i västerbottniska Kalvträsk 1924, och anses vara ungefär 5200 år gammal. Tillsammans med skidan hittas också en stav. Senare hittas ytterligare en skida som tros vara den andra i paret, men ingen ytterligare stav. Tekniken att åka skidor med enbart en stav håller alltså i sig från yngre stenåldern och fram till och med sekelskiftet 1800/1900.

Den första kända skidtävlingen i Sverige hålls 1879 i Bellevueparken i Stockholm. Tvåtusen åskådare kantar loppet. Riktigt stor uppmärksamhet får Nordenskiöldsloppet 1884, då polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld (1832-1901) vill påvisa att skidstrapatserna under Grönlandsexpeditionen året innan faktiskt är sanna. Tävlingen går från Jokkmokk till Kvikkjokk och tillbaka igen. Sträckan är på 22 mil. Arton man ställer upp men sju bryter efter halva loppet. Vinner gör  Lars Nilsson Tuorda, en av expeditionsmedlemmarna, och han gör det på tiden 21 timmar och 22 minuter. Tuorda får 250 kr i förstapris. Extra stark insats gör dock tredjepristagaren, Apmut Anders Ahrman, som efter att ha tagit emot sina prispengar direkt åker ytterligare tio mil på skidor för att ta sig hem.

På 1890-talet har längdskidåkningen utvecklats till en av de riktigt stora idrottsgrenarna i landet, både som hälsosam friluftsaktivitet och tävlingsgren. 1910 finns redan 12 000 medlemmar i skidföreningar runtom i landet. I mitten av 1960-talet finns över 300 000 registrerade medlemmar. Längdskidåkningen är en sann folkrörelse med många hjältar och hjältinnor genom historien. Det är inte förrän svenska folket drabbas av Stenmarksfeber på 1970-talet som många börjar välja utförsåkning framför längdåkning.

 


Östergötlands museum

Besöksadress:
Raoul Wallenbergs plats

Godsadress:
Vasavägen 16

Postadress:
Box 232
581 02 LinköpingTelefon: 013-23 03 00
Epost: Östergötlands museum


Löfstad slott

605 97 Norrköping

Telefon: 011-33 50 67
Epost: LöfstadFakturadress

Fack 4200
Box 3039
831 03 ÖstersundSe avdelningar och personal →

Translate

Use Google Translate to translate this website into your language:

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att löpande få information om allt som händer på museet!

Facebook

Facebook  Östergötlands museum

Facebook  Löfstad slott >

Pressrum

Följ Östergötlands museum