Nyheter & Pressinfo
Olmloggo_symbol_80h

Lucka 2 - Vårt kalendermotiv

Oljemålningen som utgör motivet till vår adventskalender är målad 1893 av Johan Alfred Cronvall, måleriarbetare från Stockholm. Han föddes 1844 och vi vet att han levde så sent som 1909 men hans dödsdatum är okänt. Han var gift med en Mathilda Kristina Johansson och hade två barn.

Cronvall har här framställt en gårdsinteriör med snöbollkastande pojke. Måleriet kan liknas vid gamla tiders ”gåramåleri” med sin lite naiva stil med omsorg om detaljerna. Ser vi närmare på motivet kan vi nästan känna den kalla vinterdagen på en bakgård i centrala Stockholm runt sekelskiftet.

Vi anar ett spänningsförhållande mellan kvinnan i brunt som står mitt på gården med en ganska bestämd hållning, och pojken i förgrunden. Kan det måhända vara så att hon tillrättavisar den unge gossen som kastar snöboll mot husväggen intill? Vi ser att åtminstone sju snöbollar gjort avtryck.

Tittar vi lite närmare på den snöfläckade fasaden anar vi ett ansikte bakom fönstret på andra våning. Kanske är det just denna persons uppmärksamhet pojken vill påkalla? Kanske är det en söt flicka, en lekkamrat eller ett småsyskon som inte får gå ut av någon anledning. Pojken har kanske tråkigt och försöker underhålla både sig själv och personen bakom rutan med sitt snöbollskastande.

Damen på gården befarar säkert ”en pangad dora” – ett trasigt fönster, för att uttrycka sig på slang av äldre årgång. För visst har snöbollarna träffat väldigt nära fönstret? Kvinnans något hopkurade gestalt tyder på att hon dessutom kan ha sprungit ut i all hast utan tanke på ytterkläder.

Motivet ger oss en bild av hur det kan se ut på en bakgård i staden under tidigare sekler. Huset i förgrunden på höger sida saknar en bit puts nertill och i öppningen i stenfoten strax intill söker säkert kvarterets katter skydd under kalla nätter. Fasaden har också en spricka i putsen som löper diagonalt över andra våningens fönster. Kanske är det en sättningsskada?

Det lilla trähuset på vänster sida tycks vara av äldre datum med sina fönsterluckor och breda vindskivor. Utmed hängrännan på husets framsida hänger istappar som bevis för en temperatur som växlat mellan plus- och minusgrader. Ändå tycks snön ligga tjockare på taken här än på huset i bakgrunden där takfallet och temperaturväxlingarna fått delar av snön att rasa av och ner på gården. Det här huset har också ett portlider som leder ut till gatan som vi skymtar utanför och ovanför porten ser vi en dörr på fasaden och en trappa strax intill. Här kan man tänka sig att man lastat in varor till en butik som har sin fasad ut mot gatan.

Nog kan man tycka att denna målning på ett fint sätt dokumenterar äldre svensk stadsbebyggelse och fångar ett flyktigt ögonblick av barnahyss en kall vinterdag 1893.


Östergötlands museum

Besöksadress:
Raoul Wallenbergs plats

Godsadress:
Vasavägen 16

Postadress:
Box 232
581 02 LinköpingTelefon: 013-23 03 00
Epost: Östergötlands museum


Löfstad slott

605 97 Norrköping

Telefon: 011-33 50 67
Epost: LöfstadFakturadress

Fack 4200
Box 3039
831 03 ÖstersundSe avdelningar och personal →

Translate

Use Google Translate to translate this website into your language:

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att löpande få information om allt som händer på museet!

Facebook

Facebook  Östergötlands museum

Facebook  Löfstad slott >

Pressrum

Följ Östergötlands museum