Jag_sv-vit-hemsida
Assi Molin

Epost →

Nyhet|2017.10.11 kl 10:56

Kreativitet, skaparlust, kärlek och energi

Folkkonst-puff

2018 är Folkkonstens år i Östergötland. Visst vill du vara med och delta!

Vad är folkkonst för dig?

Vanligtvis ser vi svepaskar, ostformar, verktyg med karvade dekorationer och andra vardagsföremål från förr framför oss. Eller kanske tänker vi på vackert målade skrin avsedda som friargåvor och annat som hör till livets festligheter och högtider.

Och mycket riktigt är detta typiskt för vad vi kallar folkkonst. Föremål som skapats utifrån passionen att inte endast vara användbara, utan även vackra!

Men lusten att skapa och dekorera tog inte slut med ”allmogetiden”. Det finns en kontinuitet in i våra dagar, men vi kanske inte ser det som folkkonst idag. Dekorerade hockey-hjälmar, scrapbooking, gerillabroderi… är det folkkonst? Ja, visst är det! Eller...

2018 är det temaår för folkkonst i Östergötland. Med Östergötlands museum i spetsen görs redan nu en inventering av folkkonst i regionen. Detta ska resultera i utställningar och böcker, roliga och kunskapshöjande aktiviteter under hela 2018.

Vi samarbetar med flera aktörer i regionen, bland andra Hembygdsförbundet, Linköpings universitet och Hemslöjden. Finns det något just du kan göra som passar in under Folkkonståret i Östergötland 2018? Eller kan du tipsa oss om någon som slöjdar, dekorerar, formar eller målar för vardag och fest?

Vi bjuder härmed in dig som är intresserad av folkkonst att använda museet som en arena för att visa upp/berätta om det som du definierar som folkkonst.

För visst vill du vara med!

Hör av dig till Anja Praesto, samordnare för Folkkonstårets aktiviteter i länet.

Tillbaka →

Pressida

Pressnyhetsbrev

Fyll i din emailadress för att prenumerera på vårt pressnyhetsbrev.