Jag_sv-vit-hemsida

Nyhet|2016.01.13 kl 15:27

Ny bok

Hennix_med_glas_717

I mars utkommer en ny bok om formgivaren och konstnären Margareta Hennix

I samband med den retrospektiva utställningen Bord duka dig!, som visas på museet från 20/3 2016, kommer en ny bok om Margareta Hennix, en av Sveriges främsta formgivare och konsthantverkare. Hon är dessutom en framstående tecknare och konstnär.

Redan i sin ungdom tilldelades Margareta Hennix en rad utmärkelser, bl a som den yngsta någonsin i Nationalmuseums utställning ”Unga tecknare”. Hon fick Konstfackskolans främsta stipendium när hon tog examen på facket för Keramik & Glas 1963.

Margareta Hennix har arbetat på flera porslinsfabriker och glasbruk, längst som formgivare på Gustavsbergs Porslinsfabrik. Hennes arbeten har tilldelats en rad priser och blivit stora försäljningsframgångar. Hennes handlag är säkert och spänstigt. Hennes känsla för form och proportioner osvikligt. Hennes konstnärliga och kreativa begåvning framgår också av de offentliga utsmyckningar som hon gjort under åren.  Hennes senaste uppdrag är den konstnärliga gestaltningen av Via Sacra i Linköpings domkyrka 2015.

Den bok som Östergötlands museum nu ger ut kommer att ge en fullödig bild av ett konstnärskap värt att lyftas fram och belysas i sin bredd.  I boken beskrivs Margareta Hennix mycket personliga formspråk. Vi får en inblick i de företag hon arbetat för och de uppdragsgivare hon haft, Johansfors Glasbruk, Pukebergs och Reijmyre Glasbruk, Rörstrand, Guldkroken, Design House, Stockholm.

Skribenter är Kerstin Wickman, professor emerita i design- och konsthantverkshistoria, Konstfack, Marika Bogren, intendent på Nationalmuseum (Gustavsbergs Porslinsmuseum) och Stefan Hammenbeck, konstintendent på Östergötlands museum.

Kontakt: Redaktör Gunnel Mörkfors 013-23 03 11, gunnel.morkfors@ostergotlandsmuseum.se

Tillbaka →

Pressida

Pressnyhetsbrev

Fyll i din emailadress för att prenumerera på vårt pressnyhetsbrev.

Facebook  Löfstad slott >